Μείωση ποινών προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης

422

Τη μείωση ποινών με τον νέο Ποινικό Κώδικα ανακοίνωσε ουσιαστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ την ίδια στιγμή υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης για την αποφυλάκιση κρατουμένων στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών.

“Με τον νέο Ποινικό Κώδικα έρχεται εξορθολογισμός, κάποιοι κρατούμενοι θα επωφεληθούν” υπογράμμισε ο κ. Κοντονής κλείνοντας τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του σχεδίου νόμου “Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ”.

Όπως είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση “ας συνεννοηθούμε στα απλά. Οσο πιο ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης, τόσο περιορίζεται το ποσοστό των επανεμπλεκομένων σε αξιόποινες πράξεις. Συμφωνούμε;”.

Και τόνισε ότι το πρώτο ζητούμενο είναι οι ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, και μέσον για να το πετύχουμε αυτό είναι ο αριθμός κρατουμένων, βεβαίως σε συνδυασμό και με το επίπεδο των ποινών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι  “το πλαίσιο ποινών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Γι αυτό είπε ο νομοθέτης για κάποιους αν έχετε εκτίσει αυτό το ποσοστό ποινής, είστε ελεύθεροι, γιατί αντελήφθη, πόσο υψηλές είναι οι ποινές”.

“Τα νομοθετήματα αποσυμφόρησης είναι διαχρονικό μέτρο, είχε και η δική σας κυβέρνηση μέτρο αποσυμφόρησης. Παραλάβαμε αριθμό 12.000 κρατούμενους, με αυτό τον αριθμό οι φυλακές είναι κολαστήρια. Ενώ είχατε πρόθεση αποσυμφόρησης ενδίδοντας σε ιδεοληψίες λαϊκισμούς, αποσυμφόρηση δεν έγινε, ήρθε ο νόμος Παρασκευόπουλου  και ήρθε η κατάσταση σε λελογισμένο πλαίσιο”, είπε ο κ. Κοντονής.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία η κυβέρνηση θα παρατείνει ακόμα έναν χρόνο την ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.