Ομόφωνα «ατιμώρητος» ο Χαρδούβελης για παράλειψη υποβολής πόθεν έσχες

Αυτή ήταν η πρόταση του εισαγγελέα για την υπόθεση της μη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου

Ομόφωνα «ατιμώρητος» ο Χαρδούβελης για παράλειψη υποβολής πόθεν έσχες

«Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλλω δήλωση πόθεν εσχες». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του στο δικαστήριο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδουβελης, ο οποίος δικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και κρίθηκε ομόφωνα «ατιμώρητος» από το δικαστήριο, όπως είναι ο ακριβής νομικός όρος.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Ο πρώην υπουργός αν και ήταν υπόχρεος δεν κατέθεσε ποτέ τη σχετική δήλωση, παράλειψη που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού ανέφερε στο δικαστήριο πως ο κ. Χαρδούβελης δεν είχε ενημερωθεί ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης ως προϊστάμενος γραφείου πρωθυπουργού το 2011/2012.

Όπως είπε η υπεράσπιση: «Η περίπτωση του δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο. Εν τέλη υπέβαλλε βέβαια δήλωση. Για πέντε μήνες είχε τη θέση. Από Ιανουάριο μέχρι Μάιο του 2012. Επειδή η σύζυγος του είναι Αμερικανίδα  πολίτης είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση στην Αμερική. Άρα δεν του ήταν τίποτα, αν το ήξερε, να υποβάλλει και Ελλάδα».

Πρόεδρος: Ο κύριος κατηγορούμενος ήταν υπουργός οικονομικών κάποτε; Είναι το ίδιο πρόσωπο έτσι;
Δικηγόρος: Βεβαίως.
Πρόεδρος: Πως ανιχνεύθηκε ότι δεν είχε υποβάλλει δήλωση πόθεν εσχες;
Δικηγόρος: Κάποια στιγμή βγήκε ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι ίσως ήταν υπόχρεος και δεν είχε υποβάλλει δήλωση και εκείνος έσπευσε και υπέβαλλε και ακολουθήθηκε η γνωστή πορεία. Το δημοσίευμα βγήκε το 2015. Εκείνος είχε υποβάλλει από το 2014 ως ΥΠΟΙΚ βέβαια.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του πρώην  υπουργού κατέθεσε στο δικαστήριο ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του: Την εποχή εκείνη ήμουν προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Δεν είχαμε καμία απολύτως ειδοποίηση εκείνο το διάστημα ότι πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση πόθεν εσχες. Εγώ υποβάλλω δήλωση ως δημοσιογράφος. Η ένωση ενημερώνει όμως συνεχώς!».

Εισαγγελέας: Ας πούμε πως υπάρχει αμελής συμπεριφορά σε τόσο υψηλό κλιμάκιο του κράτους, δεν υπάρχει κάποιος να υπενθυμίζει;
Μάρτυρας: Δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση. ..Δεν ήξερε και δεν του είπε κανείς. Οι δηλώσεις στο μεταξύ υποβάλλονται τον Ιούνιο και έφυγε Μάιο. Ενδεχομένως αν έμενε έως τότε να είχε γίνει κάποια συζήτηση.

Ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης στην απολογία του στο δικαστήριο, αφού ανέφερε ότι δεν γνώριζε ότι ήταν υπόχρεος υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες, τόνισε: «Παραλάβαμε χάος… μου ζήτησε ο κ. Παπαδήμος να αναλάβω. Δεν είχαμε παράδοση και παραλαβή. Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω…».

Λαμβάνοντας το λόγο ο εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε την απαλλαγή του πρώην υπουργού λέγοντας πως «όταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε το γεγονός έσπευσε να μάθει και έκανε αμέσως κινήσεις να καταθέσει».

Ακόμη, ο εισαγγελέας τόνισε πως από τον έλεγχο στον κ. Χαρδούβελη δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο, ούτε από τη Βουλή ούτε από την έρευνα των αρχών. «Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος ενόψει αυτού του γεγονότος» είπε ο εισαγγελέας.

Την εισαγγελική πρόταση υιοθέτησε ομόφωνα το Τριμελές  Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, κρίνοντας ομόφωνα «ατιμώρητο» τον κ. Χαρδούβελη.

Unics