Κλασσικές κινεζικές παροιμίες: Δανειζόμενος εχθρικά βέλη (ή πώς να χρησιμοποιείς την δύναμη του εχθρού προς όφελός σου)

3ος αιώνας μ.Χ. …

Η ηπειρωτική Κίνα μαστίζεται από συνεχείς εμφυλίους μεταξύ διαφορετικών  κρατιδίων. Τρία είναι τα πιο ισχυρά : Σου και Γου στον νότο και Γουέι στον Βορρά. Η περίοδος μένει γνωστή στην ιστορία ως η περίοδος των τριών βασιλείων.

Οι Σου και Γου συνασπίζονται ώστε να αντιμετωπίσουν τον πανίσχυρο στρατό των Γουέι, ηγέτης των οποίων είναι ο αιμοσταγής  στρατηγός Τσάο .Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο   Τζου  Γκε Λιανγκ , επιφανής  στρατιωτικός της εποχής, σχεδιάζει μαζί  με τον βασιλέα  Λιου  Μπέι τον τρόπο με  τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την επίθεση  του στρατηγού Τσάο.

Ο Λιου αρχικά τον ρώτησε : «Τι οπλισμό  θα χρησιμοποιήσουμε ;»  «Τόξα και βέλη» απάντησε ο Τζου Γκε Λιανγκ. «Συμφωνώ αλλά έχουμε έλλειψη από βέλη. Σου αναθέτω την κατασκευή 100.000 βελών. Είναι επείγον. Μπορείς να τα κατασκευάσεις μέσα σε 10 ημέρες;» Τότε ο Τζου Γκε Λιανγκ απάντησε: «Θα χρειαστώ μόνον 3 ημέρες Εξοχότατε» ! Ο  Λιου έκπληκτος του είπε: «Στρατηγέ δεν μπορούμε να αστειευόμαστε τέτοιες κρίσιμες ώρες!» Με την σειρά του ο Τζου Γκε Λιανγκ απάντησε: «Εάν δεν τηρήσω την υπόσχεσή μου, τότε τιμωρείστε με παραδειγματικά!»

2

Η πρώτη ημέρα πέρασε, η δεύτερη ημέρα πέρασε αλλά ούτε ένα βέλος έτοιμο! Οι υπόλοιποι στρατηγοί άρχισαν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τον Τζου Γκε Λιανγκ. Σε περίπτωση που δεν παρέδιδε τα βέλη στην ώρα τους, θα τον εκτελούσαν!

Τότε, την τρίτη ημέρα,  ο Τζου Γκε Λιανγκ προσκάλεσε τον Λιου να πάνε μαζί να παραλάβουν τα βέλη όπως του υποσχέθηκε! Ο Λιου για άλλη μία φορά απόρησε με τον ιδιόρρυθμο Τζου αλλά  δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον ακολουθήσει. Κατευθύνθηκαν λοιπόν προς τον ναύσταθμο όπου ο Λιου έκπληκτος είδε ότι ο Τζου είχε δώσει  διαταγή να δέσουν με σχοινιά 20 πολεμικά πλοία  ώστε να είναι σε ευθεία  γραμμή πλεύσεως και στην συνέχεια να καλύψουν κάθε πλοίο με μαύρο ύφασμα.  Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι επάνω σε κάθε πλοίο υπήρχαν αρκετές αχυρένιες φιγούρες (σκιάχτρα) !

Στην συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ένα από αυτά και κατευθύνθηκαν προς το σημείο που είχαν στρατοπεδεύσει οι άνδρες του στρατηγού Τσάο. Και οι δύο ήξεραν ότι εάν ο  στρατός των Βορείων τους επιτίθετο, θα ήταν σίγουρα νεκροί μιας και είχαν μόνον 20 μικρά πλοία και το πολύ 300 άνδρες μαζί τους!

Εκείνο το βράδυ επικρατούσε πυκνή ομίχλη στον κόλπο κοντά στο στρατόπεδο του στρατηγού Τσάο. Καθώς πλησίαζαν  κοντά στην όχθη, ο Τζου Γκε Λιανγκ έδωσε εντολή να ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου.

Όταν ο στρατηγός Τσάο άκουσε τον ήχο των τυμπάνων, βγήκε έξω από την σκηνή του να δει τι συμβαίνει. Οι άνδρες

του τον ενημέρωσαν  σχετικώς με την επίθεση και αφού σκέφθηκε για μερικά λεπτά τους είπε:  «Δεν θα επιτεθούμε απόψε, η ομίχλη είναι πολύ πυκνή για να ρισκάρουμε».

Αντ’ αυτού, διέταξε 10.000 τοξότες να ρίξουν  βέλη προς το ποτάμι ώστε να αποτρέψουν τον εχθρό να πλησιάσει πιο κοντά.

3

Πολύ σύντομα οι αχυρένιες φιγούρες επάνω στα πλοία άρχιζαν να γεμίζουν βέλη. Ο Τζου διατάζει τους καπετάνιους να κάνουν αναστροφή ώστε τα πλοία να δεχθούν βέλη και από την άλλη πλευρά. «Ευχαριστούμε στρατηγέ Τσάο για την γενναιοδωρία σου» αρχίζουν να φωνάζουν οι στρατιώτες επάνω στα πλοία.

Μόλις ο Τσαο κατάλαβε τι ακριβώς είχε συμβεί, διέταξε αμέσως τον στρατό του να επιβιβαστεί στα πλοία και να κυνηγήσει τον στόλο του Τζου. Μάταια όμως, ο «στόλος  με τα σκιάχτρα» είχε ήδη ξεφύγει πάνω από 6 μίλια μακριά.

Όταν τα 20 πλοία επέστρεψαν στην βάση τους, οι στρατιώτες καταμέτρησαν πάνω από 100.000  βέλη! Ο βασιλέας  Λιου κατενθουσιασμένος έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Τζου για το μεγαλοφυές σχέδιό του και τον ρώτησε πώς γνώριζε ότι ο Τσάο δεν θα επιτεθεί. Τότε ο Τζου απάντησε: «Ο χαρισματικός στρατηγός, εκτός από πολεμικές τακτικές, πρέπει  να γνωρίζει αστρονομία, γεωγραφία και τις αρχές του γιν και γιανγκ. Ήξερα τρεις ημέρες νωρίτερα ότι σήμερα θα είχε ομίχλη γι’ αυτό και έδωσα αυτήν την υπόσχεση», απάντησε ο ευρηματικός Τζου χαμογελώντας.

1

*************************************************************************************

Το περίφημο κείμενο στρατηγικής “ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΣ ΒΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ”, μας το έστειλε ο φίλος και συνεργάτης της Κίνησης Οργανικότητας “ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ” από το Πεκίνο, Φάνης Σούλης, ο οποίος εκπροσωπεί την Κίνησή μας στη μακρινή Ανατολή , διαδίδοντας επάξια την ιδέα της Οργανικότητας, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Unics